Το Πρόγραμμα

Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας» δύναται να πρωτοπορήσει στην εκπαίδευση ατόμων που επιθυμούν να ενταχθούν στην τυπική, μη τυπική και άτυπη προώθηση υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και προαγωγής της υγείας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεδομένου πως το ΠΜΣ θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.

 

Στόχος του προτεινόμενου ΠΜΣ είναι η χάραξη ενός νέου δρόμου εκπαίδευσης που πρωτοπορεί στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα – δεδομένου ότι δεν υφίσταται έως σήμερα αντίστοιχο ΠMΣ στην Ελλάδα. Το ΠΜΣ «Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας» εστιάζεται στην παροχή δεξιοτήτων ώστε οι εκπαιδευόμενοι να  μπορούν να χειρίζονται με επιτυχία το πεδίο της Επικοινωνίας σε θέματα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγείας.

 

Στο προτεινόμενο ΠΜΣ, οι φοιτητές  κατανοούν το ρόλο της επικοινωνίας στην αντιμετώπιση πολύπλοκων κοινωνικών προκλήσεων και ευκαιριών σχετικά με θέματα περιβάλλοντος και υγείας από διάφορες οπτικές γωνίες. Η επικοινωνία προσανατολισμένη στις ραγδαίες κοινωνικές μεταβολές είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μερικών από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, όπως η μετάβαση σε αειφόρα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής, οι μέθοδοι αγωγής και προαγωγής υγείας,  η ποιότητα των τροφίμων και του περιβάλλοντος. Η αποτελεσματική προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις απαιτεί την βαθιά κατανόηση θεμάτων υγείας και περιβάλλοντος καθώς και των αλληλεπιδράσεων τους από διάφορες προσεγγίσεις.

Το ΠΜΣ ως ακρογωνιαίο λίθο προβάλει το αγαθό της υγείας μέσα από το πρίσμα ενός υγιούς περιβάλλοντος που επιτρέπει στους ανθρώπους να ηγούνται μιας ατομικά, κοινωνικά και οικονομικά ικανοποιητικής και παραγωγικής ζωής.

Η καινοτόμος έννοια εντός των προαναφερθέντων είναι αυτή της Οικοθεραπεία ως μέσο ίασης των σύγχρονων παθήσεων που εμφανίζει ευρεία εφαρμογή στο εξωτερικό. Η προοπτική εφαρμογής της στην Ελλάδα δύναται να προσφέρει οφέλη όχι μόνο στην αποσυμπίεση που επιχειρείται να επιτευχθεί προς βελτίωση της υγείας των πολιτών στα σύγχρονα αστικά κέντρα αλλά και αντιστρόφως στην προώθηση του φυσικού κάλλους της χώρας μας ως εργαλείο μέσω του οικοτουρισμού.

Η Περιβαλλοντική Επικοινωνία είναι η διαδικασία που μπορεί να διασφαλίσει την προώθηση των κατάλληλων περιβαλλοντικών αποφάσεων και νομοθεσιών και σήμερα υπάρχει ανάγκη για εκπαιδευμένους επιστήμονες σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα και την ΕΕ στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

Κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να συνεισφέρουν με επιτυχία στο σχολικό σύστημα, σε περιβαλλοντικά κέντρα, κρουαζιερόπλοια, μουσεία, κήπους, μέσα μαζικής επικοινωνίας καθώς και όπου μπορούν να εμπλακούν σε θέματα που άπτονται της Περιβαλλοντικής Αγωγής, Δημόσιας/ Κοινοτικής/ Περιβαλλοντικής Υγείας.

 

Συμπληρωματικά, η αναγκαιότητα ίδρυσης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών συνάδει με την υφιστάμενη δομή του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας όπου διαθέτοντας ένα συγκροτημένο γνωσιακό Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών, έχει επιπροσθέτως θεσμοθετήσει την Μονάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας προσφέροντας το ανάλογο έναυσμα διασύνδεσης μέσω μιας συγκροτημένης επιστημονικής βάσης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο έμφασης καλλιέργειας του πνεύματος καινοτομίας και εξωστρέφειας, στη Μονάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας εντάσσεται η ‘’Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών’’, μια δράση που έχει ως απώτερο σκοπό την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στη λήψη αποφάσεων σχετιζόμενων με το περιβάλλον και την υγεία μέσα από ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην προαγωγή της Περιβαλλοντικής Υγείας για την προστασία των πολιτών και όλων των κοινωνικών ομάδων.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημασία της συμβολής της Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών έχει αναγνωριστεί και βραβευθεί  από τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017 και είναι μια από τις βασικές δράσεις του Skyros Project, ένα διεθνώς πολυβραβευμένο πρόγραμμα και επισφραγισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σκοπός του ΠΜΣ είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Προαγωγής Υγείας παρέχοντας τους συγκεκριμένες πληροφορίες και ικανότητες κριτικής αξιολόγησης ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αδιαμφησβήτητα προκαλούν ποικίλες επιπτώσεις στην δημόσια υγεία. Αυτές οι δεξιότητες θα τους καταστήσουν ικανούς να συμμετάσχουν και να ηγηθούν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθορίζοντας έτσι την ποιότητα της υγείας και του περιβάλλοντος  στις επόμενες δεκαετίες.

Σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα

Το ΠΜΣ στοχεύει στην:

  1. Παροχή ακαδημαϊκών γνώσεων στον τομέα της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και περαιτέρω ανάπτυξη του γνωστικού κεφαλαίου στον τομέα της Οικοθεραπείας και της Προαγωγής Υγείας.
  2. Διεξαγωγή ερευνητικών μελετών στο γνωστικό αντικείμενο και προώθηση εισαγωγής καινοτόμων επιδημιολογικών ερευνητικών προγραμμάτων.
  3. Ανάδειξη των εφαρμογών της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας στους τομείς της Οικοθεραπείας και της Προαγωγής Υγείας.
  4. Ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα των νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με την Οικοθεραπεία και την Προαγωγή της Υγείας.
  5. Αξιολόγηση προηγμένων και πολύπλοκων εννοιών, προσεγγίσεων και μεθόδων από την επιστήμη της επικοινωνίας, με ιδιαίτερη αναφορά στα δια- και διεπιστημονικά προβλήματα και προσεγγίσεις που εντοπίζονται στην επιστημονική βιβλιογραφία.
  6. Εφαρμογή κατάλληλου σχεδιασμού για ποσοτική και ποιοτική εμπειρική έρευνα, επιλέγοντας κατάλληλες μεθόδους έρευνας για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων και δείχνοντας την ικανότητα εντοπισμού αναγκών για νέες θεωρητικές, μεθοδολογικές και πρακτικές προσεγγίσεις.
  7. Προώθηση συνεργασίας των εκπαιδευόμενων σε σχέση με τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και το ευρύ κοινό και υλοποίηση προφορικών και γραπτών εργασιών με βάση το έργο σε μια διεπιστημονική ομάδα.
  8. Προώθηση εκκίνησης εποικοδομητικών διακλαδικών και διεπιστημονικών συζητήσεων και συνεργασιών εντός και μεταξύ διαφόρων κοινωνικών και επιστημονικών οργανώσεων και επαγγελμάτων.
  9. Κριτική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται διαφορετικές γνώσεις, επικοινωνίες και πρακτικές υγείας, ευεξίας και υγειονομικής περίθαλψης για τη διαμόρφωση και οργάνωση της ζωής των ατόμων, των ομάδων και πληθυσμών.
  10. Αξιολόγηση των μέσων που χρησιμοποιούνται στις επιστημονικές και κοινωνικές προσεγγίσεις για την κατανόηση, τη διαμεσολάβηση, την προάσπιση της υγείας και της ευημερίας και τον σχεδιασμό καινοτόμων οδών για τη γεφύρωση αυτών των προσεγγίσεων.
  11. Δημιουργία επιστημόνων με τις απαιτούμενες δεξιότητες για επιτυχή σταδιοδρομία στον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό τομέα, στην πρόληψη και την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.
  12. Συμβολή στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας και στην συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα.
  13. Προετοιμασία για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

Κατά την διάρκεια των σπουδών ο/η φοιτητής/-τρια ενθαρρύνεται να διεξάγει έρευνες και να παροτρύνεται να συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή συνέδρια όπως και να δημοσιεύει μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.